Σε κατάσταση συναγερμού η Πολωνία. Συνεδριάζουν σήμερα το ΝΑΤΟ και οι ηγέτες της Ε.Ε. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για κατάρριψη ρωσικού πυραύλου
Δείτε:
Πυραυλική επίθεση στην Πολωνία
Την ώρα που το ουκρανικό μπήκε ξανά σε τροχιά κλιμάκωσης μετά το μπαράζ πυραυλικών πληγμάτων από τη Ρωσία, ο στρατός της Πολωνίας βρίσκεται σε συναγερμό από χθες λόγω της ρίψης δύο πύραυλων, που σκότωσαν δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία.
Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, υπογραμμίζει πάντως πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και πως δεν υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» για την προέλευση του πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πολύ πιθανόν ρωσικής κατασκευής».
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση» με τους πρεσβευτές της Συμμαχίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ενώ χώρες μέλη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της G7 συνεδρίασαν στην Ινδονησία υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ και συμφώνησαν να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως μοιάζει «απίθανο» οι εκρήξεις να οφείλονταν σε πυραύλους, που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, ενώ αξιωματούχοι της αμερικάνικης κυβέρνησης δήλωσαν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου.
Αυτό μετέφερε και ο Μπάιντεν στους αρχηγούς κρατών όταν ρωτήθηκε οι πυραύλους έφυγαν από τη Ρωσία λέγοντας πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση». Και πρόσθεσε πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.
Ρωσία: Απόπειρα πρόκλησης στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας
Άλλωστε, η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά από οποιαδήποτε ανάμειξη. Ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι , εκτίμησε πως ήταν μια «απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο». έγραψε ο στον λογαριασμό του στο Telegram.
Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο «σκόπιμη προβοκάτσια». «Οι δηλώσεις πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για την υποτιθέμενη πτώση “ρωσικών” πυραύλων στην περιοχή του Przewoduv είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση. Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες. Τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από τη σκηνή στο χωριό Przewoduv δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα» σημείωσε.
«Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σύσκεψη συντονισμού των ηγετών της Ε.Ε.
Στο μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συντονισμού των ηγετών της Ε.Ε., που συμμετέχουν στην G20, στο περιθώριο της συνόδου στο Μπαλί μετά από αίτημα του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι «σήμερα συναντηθήκαμε με τους συμμάχους μας της G7 και του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Μπαλί. Εκφράσαμε τη στήριξή μας και την αλληλεγγύη σε εκείνους που υποφέρουν από τις βάρβαρες επιθέσεις στην Ουκρανία».
«Συζητήσαμε την έκρηξη στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Προσφέρουμε την πλήρη στήριξή μας στην Πολωνία και τη βοήθειά μας με την εν εξελίξει έρευνα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Είμαστε ενωμένοι» δήλωσε.
Η ίδια υπογράμμισε επίσης ότι «εσκεμμένα η Ρωσία στοχεύει πόλεις και πολιτικές υποδομές, αποκόπτοντας παιδιά, γυναίκες και άνδρες από το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση. Όλοι καταδικάζουμε αυτές τις βάρβαρες ενέργειες από τη Ρωσία».
Mπαράζ ανακοινώσεων
Παράλληλα, η προεδρία της Γαλλίας απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί η «μέγιστη σύνεση» όσον αφορά το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους, καθώς «πολλές χώρες» της περιοχής διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό, προειδοποιώντας εναντίον του «μεγάλου κινδύνου κλιμάκωσης» του πολέμου στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.
«Το λογικό είναι να προσεγγίσουμε το ζήτημα με τη μέγιστη σύνεση (…). Πολλές χώρες διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό και άρα ο προσδιορισμός του τύπου του πυραύλου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι εντοπίσαμε τον δράστη», ανέφερε το Ελιζέ.
Επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε στον Πολωνό πρόεδρο την αλληλεγγύη του Βερολίνου, που «στέκει στο πλευρό» της Βαρσοβίας. «Τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ντούντα και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Η Πολωνία θα ερευνήσει διεξοδικά τις συνθήκες του συμβάντος κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο πολίτες (…). Η Γερμανία στέκει στο πλευρό της Πολωνίας, εταίρου μας στο NATO», ανέφερε εκπρόσωπος του Σολτς.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται «τη δήλωση που έκανε η Ρωσία, η οποία ανέφερε ότι αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με αυτές». «Δεν νομίζω ότι πρέπει να επιμείνουμε ότι αυτός ο πύραυλος εκτοξεύεται από τη Ρωσία» είπε και σημείωσε ότι μίλησε με τον Σολτς και ότι οι Γερμανοί είχαν λάβει πληροφορίες ότι η επίθεση ίσως οφειλόταν σε «τεχνικό λάθος». Ερωτηθείς γιατί δε συμμετείχε στη μίνι-σύσκεψη του ΝΑΤΟ υπό τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παρευρισκόμαστε σε ασήμαντες συναντήσεις».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε νωρίτερα με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και ανέφερε το εξής: «Δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά τις επόμενες ημέρες καθώς η έρευνα θα προχωρά και θα προσδιορίζουμε τα επόμενα βήματα».
Ο πρόεδρος της ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έσπευσε χθες να εκφράσει «τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Πολωνών πολιτών, θυμάτων του τρόμου των ρωσικών πυραύλων». Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν η Λετονία, που επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία και η Εσθονία, που δώλησε έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ.
Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
Στο μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ζήτησε να επιβληθεί πάνω από την Ουκρανία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μετά την πτώση πυραύλου στην Πολωνία. «Ζητάμε να κλείσει ο ουρανός, διότι ο ουρανός δεν έχει σύνορα. Όχι για τους ανεξέλεγκτους πυραύλους. Όχι για την απειλή που εγείρουν για τους γείτονές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», έγραψε στο twitter ο Ρέζνικοφ. «Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία προειδοποιούσαμε», πρόσθεσε.